Pėsčiųjų žygis

Knygnešių žygis Šešupės krantais

2020.06.27

Kviečiame pražygiuoti Šešupės pakrantėmis bei pasienio miškų takeliais, kuriais XIX a. vaikščiojo knygnešiai. Spaudos draudimo laikais Šešupės vaga skyrė Lietuvą nuo Prūsijos. Upė - neplati, vietomis net perbrendama. Per ją knygnešiai gabeno knygas į Lietuvą.

Žygis prasidės Slavikų kaime. Jis yra prie pat sienos, todėl daugelis jo gyventojų vertėsi knygnešyste. Slavikų bažnyčios varpinėje buvo įrengta lietuviškų knygų slėptuvė, ją aplankysime žygio metu. Jūsų akis džiugins graži vasariška gamta, pavargusias kojas galėsite atgaivinti Šešupėje, ilgąjį maršrutą pasirinkę dalyviai pasieks ir Aukštosios Plynios pelkę.

Registracijos vietoje veiks senovinių knygų ekspozicija. Galėsite apžiūrėti ir pavartyti originalias knygas, kurias spaudos draudimo laikais į Lietuvą atgabeno knygnešiai. Ištvermingiausi žygio dalyviai galės ir patys pabandyti ar sunku būti knygnešiu - nuo sienos parnešti drobinius maišus su knygomis. Knygas parnešę žygeiviai bus apdovanoti prizais. Pakeliui sutiksite ir pasieniečius, tačiau knygnešių jie nestabdys, o pavaišins kareiviška koše.

Maršrutai

Žygyje bus du maršrutai - 18 km ir 26 km ilgio. Trasos bus sužymėtos. Vietovės reljefas - nesudėtingas, žygiuosime lauko takais ir miško keliukais.

Knygnešių žygio maršrutas

Renginio vieta ir laikas

Starto ir finišo vieta: Slavikų pagrindinė mokykla, Mokyklos g. 2, Slavikų k., Šakių raj.

Renginio data: 2020 m. birželio 27 d.

Renginio programa:

10:00 - 12:00 val. - registracija ir startas.
18:00 val. - renginio pabaiga.

Registracijos vietoje dalyviams bus išduota dalyvio kortelė ir maršruto žemėlapis. Startuojama savarankiškai, po registracijos.

Dalyvių aprūpinimas

Trasoje bus du kontrolės punktai, kuriuose žygeiviai bus vaišinami užkandžiais ir kareiviška koše, galės pasipildyti vandens atsargas.
Sėkmingai žygį įveikę dalyviai bus apdovanoti diplomais.

Registracija

Registruotis į žygį galima internetu, taip pat renginio vietoje. Dalyvių amžius - neribojamas, galima vestis augintinius.
Žygis vyks pasienio juostoje, todėl visi dalyviai privalo turėti asmens dokumentą.

Dalyvio mokestis nuo 2020-06-22:

  • 18 km maršrutas - 8 eur
  • 26 km maršrutas - 10 eur

Registruojantis renginio vietoje - papildomas 2 eur mokestis.

Registruotis

Dėl ekstremaliosios padėties apribojimų, maksimalus dalyvių skaičius - 500 žmonių, registracija bus sustabdyta, pasiekus šį skaičių.

Atvykimas, parkavimas, lankytini objektai

Rekomenduojame į žygį važiuoti per Šakius, iš ten į Slavikus veda asfaltuotas kelias. Jūsų patogumui žemėlapyje pažymėjome rekomenduojamas parkavimo vietas.

Viešasis transportas savaitgaliais į Slavikus nevažiuoja.

Partneriai ir rėmėjai

  • Šakių raj. savivaldybės Slavikų seniūnija
  • Slavikų pagrindinė mokykla
  • VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Rociškių užkarda
  • Šakių šaulių 405-oji kuopa
  • Šakių viešoji biblioteka