Sūduvos knygnešių takais

2022.05.07

2022 m. gegužės 7 d. Spaudos atgavimo dienos proga Kidulių miestelyje, Šakių raj. įvyko tematinis pėsčiųjų žygis "Sūduvos knygnešių takais", kuriame buvo galima pamatyti koks buvo gyvenimas XIX a. Lietuvoje ir ką patyrė draudžiamą spaudą gabenę knygnešiai.

Žygis prasidėjo Kidulių dvare, kuriame ta proga vėl šeimininkavo istoriniai dvaro gyventojai - damos, ponai, liokajai. Atvykusiems žygeiviams dvaro ponia aprodė puošnias menes ir kuklų tarnaitės kambarėlį, pamokė poniškų manierų ir paslapčių. Dalyviai pabendravo ir su atgijusiais knygnešių personažais - nuo paprasto kaimo knygnešio iki "knygnešių tėvo" kunigo Martyno Sederevičiaus, kuris buvo pagrindinis knygnešystės organizatorius šiuose kraštuose.

Atvykusieji apsilankė dvare esančioje Kidulių bibliotekoje, kur buvo eksponuojamos senovinės knygos. Dalyviai galėjo apžiūrėti autentiškus leidinius, kuriuos vietiniai knygnešiai kažkada atgabeno į Lietuvą. "Sūnus gavo pavartyti 100 metų senumo maldaknygę! Tikrai puikus žygis ir dar istorijos pamoka sūnui." - pasakojo žygio dalyvė savo tinklaraštyje. Bibliotekoje žygeiviai pamatė unikalų kūrinį - hologramas, kuriose atgimė du iškilūs XIX a. Lietuvos tautinio atgimimo veikėjai - J. Jablonskis ir V. Kudirka.

Šalia dvaro buvo įsikūrę Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai, kurie supažindino žygeivius su šiuolaikine ginkluote ir karine tarnyba.

Žygio maršrutas buvo nesunkus ir vaizdingas, tinkantis žygiuoti visai šeimai. Žygeiviai keliavo miškais ir Nemuno pakrantėmis, aplankė Palankinės šilo pušynus, ėjo per smėlio kopas. Ilgąjį maršrutą pasirinkę žygeiviai pasiekė ir klaidesnį Švarcgirio mišką, o pailsėti sustojo etnografinėje kaimo turizmo sodyboje.

Pakeliui žygeivių laukė daug užduočių. Sutiktas knygnešys įteikė senovinį "Aušros" numerį ir knygų, kurias reikėjo parnešti į dvarą. Tačiau tą padaryti nebuvo lengva - maršrute buvo įrengtas senovinis pasienio postas, kuriame pasieniečiai stabdė ir tikrino žygeivius, todėl teko parodyti išmonę, kad nešamos knygos nebūtų konfiskuotos.

"Labai geras organizavimas, puikūs orientyrai, kelio žymėjimas, labai viskas aišku, įdomi ir nenuobodi trasa. Skanios spurgos. Kontrolės postai išdėstyti tinkamu atstumu. Gera idėja ištraukti žmonės pajudėti" - įspūdžiais dalinosi žygeivės Eglė ir Jurga.

Istorinių renginių organizatoriai "Knygnešiai" rengia pėsčiųjų žygius ir edukacinius renginius, skirtus supažindinti su Lietuvos knygnešystės istorija. Žygiavimas ir aktyvus laiko leidimas gamtoje pagerina tiek fizinę, tiek emocinę sveikatą, leidžia pamatyti gražiausius Lietuvos kampelius ir per tiesioginę patirtį pažinti Lietuvos istoriją.