Istoriniais knygnešių takais

2020.02.16

Vasario 16-osios proga "Knygnešiai" pakvietė prisiminti, kad už Lietuvos nepriklausomybę buvo kovojama ne tik ginklu ir pražygiuoti istoriniais knygnešių takais. Lietuviškos spaudos draudimas buvo įvestas kaip atsakas į 1863-1864 m. sukilimą - tokiu būdu carinės Rusijos valdžia tikėjosi nuslopinti tolimesnį pasipriešinimą. Tačiau tai davė priešingus rezultatus. Knygnešiai, gabendami lietuviškas knygas ir skleisdami lietuvišką žodį, padėjo išsaugoti lietuvių tautos identitetą ir daug prisidėjo prie to, kad Lietuva išsivaduotų iš carinės Rusijos okupacijos.

Žygis prasidėjo knygnešių sostine vadinamame Sudargo miestelyje, Šakių rajone. Dėl palankios geografinės padėties šiame regione knygnešiai buvo ypatingai aktyvūs. Sudarge gyveno ir dirbo "knygnešių tėvas" kunigas M.Sederevičius, kuris organizavo vietinių knygnešių veiklą.

Žygio dalyviai susirinko Sudargo pagrindinėje mokykloje, kur apžiūrėjo senovinių knygų ekspoziciją, o tada patys pražygiavo maršrutu, kuriuo tos knygos buvo gabenamos. O maršrutas buvo nelengvas - stengdamiesi išvengti caro žandarų ir nepastebimai kirsti sieną, knygnešiai rinkosi kuo nuošalesnes ir sunkiau praeinamas vietas. Tuo netruko įsitikinti knygnešių taku patraukę žygeiviai - teko eiti miškais ir pelkėmis, įveikti ne vieną upelį, kopti į piliakalnius.

Gamta padovanojo žygiui puikų orą. Ryte žemė buvo pasidengusi šerkšnu ir žygeiviai galėjo pasigrožėti taip retai šiais metais sutinkamais žiemos peizažais. Įdienojus išlindo saulutė, šerkšnas nutirpo ir žygis baigėsi pavasariška nuotaika.

Žygeiviai nuėjo iki pat Lietuvos Respublikos sienos, kur juos pasitiko VSAT Pagėgių rinktinės Rociškių užkardos pareigūnai, kurie papasakojo apie pasieniečių darbą, supažindino su šiuolaikinėmis sienos apsaugos priemonėmis. Ten laukė ir staigmena - slėptuvėje paslėptos knygos, kurias patys žygeiviai galėjo parnešti. Kai pas - po vieną, o kai kas - ir visą maišą!

Maršrutas buvo vidutinio ilgio - 25 kilometrai, tačiau beveik visą laiką teko eiti bekelėmis, o tai iš žygio dalyvių pareikalavo daug ištvermės. Tačiau žygeiviai iššūkius sėkmingai įveikė ir finiše džiaugėsi apdovanojimais - knygnešių antsiuvais.